torsdag den 31. marts 2016

The Sunrise Model af Madeleine Leininger

Udarbejdet af Camilla, Maika, Simone, Fie og Katrine


The Sunrise Model er en model, som viser hvor mange faktorer der er med til at påvirke kulturen i mødet mellem patient og professionel.





Det gule felt i modellen anses som de kulturelle faktorer, og er det "analyserende" niveau. Det er her man indsamler data - og finder den problematik det drejer sig om.

Det hvide felt er det handlende niveau - det er her man finder ud af hvilken behandling der skal iværksættes, ud fra hvilken problematik der er tale om. Her finder man ud af på hvilket niveau man skal handle, og om man skal bevare/opretholde, tilpasse/forhandle eller genfinde/rekonstruere.

Man skal gerne nå frem til den nederste hvide boks, som er der hvor man har opnået den kulturelt tilfredsstillende omsorg for sundhed, velvære eller død.

Hvis der opstår uenighed i forbindelse med modellen, opstår der et kulturelt sammenstød


Det handler om fra start at skabe en kontakt der er bæredygtig, som indebære en kontakt med familien. Det handler om at skabe den tillid til hinanden, som Martinsen taler om. Hvis tilliden er der, giver det mulighed for begge parter at åbne op og komme ind på hinandens områder, således at den bedst mulige behandling kan opstå.

Herfra handler det om at opstille "mål", synlige eller usynlige som tilfredsstillende for begge parter, og som retter sig mod behandlingen.

Modellen kan bruges til at argumentere for sine kulturelle handlinger, og hvorfor man gør som man gør.


The Sunrise Model koblet til casen


Da vores patient er nået så langt i forløbet at muligheden for at standse udviklingen af sygdommen ikke længere er til stede, har vi taget udgangspunkt i, hvordan vi kunne agere hvis vi havde mulighed for at sætte ind tidligere i forløbet:

Vi starter i det gule felt som indebærer dataindsamling. Her tager vi udgangspunkt i kultur-feltet og arbejder ud derfra. Da vores patient fik diagnosen omkring sin barndom/ungdom, forestiller vi os at hans lyst til at regulere sin diabetes kan være blevet påvirket i negativ retning, da vi bl.a. ved, at der er en druk-kultur blandt danske unge. Omgangskredsen forventer, at han deltager i den tilstedeværende kultur, hvilket i dette tilfælde indebærer handlinger, der er skadelige for hans sygdom. Her bevæger vi os over i slægtskab- og sociale faktorer-feltet. Den sociale gruppe han er en del af, prioriterer ikke sundhed, hvilket kan påvirke ham til heller ikke at gøre det. Det kunne tænkes at familien ydermere ikke har støttet og vejledt ham i at regulere sin diabetes. For at bevæge os videre til det filosofiske felt, har der muligvis ikke været en filosofi i familien og omgangskredsen, omkring at skulle passe på sig selv.

Herefter bevæger vi os ind i den hvide boks, det behandlende felt. Der skal genfindes en lyst til at ville regulere sin diabetes hos patienten, og samtidig skal der tilpasses en behandling, så han kan overskue sin sygdom og behandlingen heraf.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar