torsdag den 31. marts 2016

Opsamling på tema 2

Udarbejdet af Maika, Fie, Simone, Camilla og Katrine


Tema 2: Patienters livsopfattelse og levekår herunder netværk, familie eller grupper af mennesker

Kort oprids af teori


Mænd sundhed og sygdom

Under dette emne blev vi introduceret til den mande-adfærd, som den 32-årige sundhedsforsker Simon Sjørup Simonsen kalder Ronkedor-fænomenet. Ronkedor-fænomenet omfatter mænds særlige tilgang til sygdom og sundhed, og er præget af distancering. Under emnet blev der fokuseret på kommunikation, middellevetid og KRAM-faktorer i forhold til mænd og deres sygdom og sundhed.


IT-kommunikation i relation til sundhedsvæsenet

Under dette emne, er vi blevet præsenteret for nogle forskellige begreber, som den digitale patients sikkerhed, data-rettigheder, data-integritet, data-tilgængelighed og data-fortrolighed. Derefter arbejdede vi med forskellige hjemmesider som sundhed.dk og borger.dk, for at finde ud af hvilke oplysninger man kan hente på de forskellige sider.


Sociale identitet og relationer

Under dette emne havde vi om social identitet. Vi blev præsenteret for begreber som personlig identitet, som er ens egen opfattelse af egenskaber og kvaliteter og for social identitet, som er en oplevelse af hvem man tilhører. Vi hørte om identitet som social konstruktion, hvori identitet skabes, udvikles og forandres gennem livets erfaringer, i samspil med andre.

Ydermere blev vi introduceret til sociologen Olav Garsjø, som har opstillet en social rolleteori, som har til formål at belyse den sociale identitet. Her beskriver han forventninger, normer, roller og socialt system som delelementer af den sociale identitet.

Vi snakkede også om magt, som tilstedeværende i alle relationer på mikro-makro niveau. Derudover snakkede vi om Webers og Hernes definition på magt, magtstrategier samt afmagt og modmagt.


Velfærdsteknologi, telemedicin og sygepleje

Under dette emne hørte vi om begrebet velfærdsteknologi og hvilke fokusområder der er på velfærdsteknologi. Vi blev introduceret for definitionen af velfærdsteknologi, velfærdsteknologisk vurdering, definition af sundhedsteknologi samt sundhedsteknologi vurdering. Derudover lærte vi om telemedicin samt hvilke to synsvinkler der er på telemedicin. Herunder berørte vi kort telehealth og gamification.


Stigmatisering


Under dette emne hørte vi om stigmatisering, normalitet, afvigelse, social kontrol, og havde fokus på Erving Goffman og Howard Beckers stigmatiserings- og stemplingsteori. Vi lærte om stigma og de forskellige varianter der er af stigma mikro - makro - niveau, samt stigma nuanceret i forhold til social identitet. Vi havde om primær- (én selv) og sekundær- (netværk) stigmatisering. Derudover havde vi om miskrediterings-proces, håndterings-muligheder og krænkende handlinger, herunder konsekvenserne heraf, tilpasningsstrategier samt sekundære tilpasningsformer.


Teori og case

Teorien vi har været igennem i folkesundhed er relevant i forhold til casen. Vores patient har ikke taget hans sygdom alvorligt, som kan skyldes noget uvidenhed, om hvor alvorlig sygdommen egentlig er. Han passer godt ind til teorien om Ronkedor-fænomenet, da han har distanceret sig fra sin sygdom og dermed har behov for en særlig tilgang.

Med hensyn til teorien i sundhedsinformatik har patienten nogle udfordringer, da han er blind og kan have svært ved at benytte en computer. Hvis han kunne få hjælp til at læse op fra borger.dk og sundhed.dk, kunne det være en fordel, så han ikke fysisk skulle bevæge sig ned på rådhuset og søge information. Yderligere kan han, ved hjælp af digital kommunikation, få relevante informationer omkring sine indlæggelser samt sin sygdom.


Refleksioner


Ligesom i tema 1, synes vi at temaet manglede en rød tråd, og manglede en opsamling til sidst i temaet, ligesom det har været svært at gennemskue hvornår tema 2 sluttede. Dog har fagene og teorien været spændende, og vi har lært en masse nyt. Samtidig har noget af teorien været svært at koble til casen, specielt jura og organisation og ledelse.


Løbende refleksioner:

Under vores opsamling af tema 2 blev vi opmærksomme på, at der var en del emner, vi ikke havde lavet oplæg om på bloggen,og det gjorde opsamlingen besværlig. Dette mener vi kunne skyldes, at jura og organisation og ledelse har været en udfordring at koble på casen og lave indlæg omkring. Vi blev enige om kort at opsummere, hvad vi har haft om på tema 2 på trods af de manglende indlæg.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar