torsdag den 31. marts 2016

Opsamling på tema 1

Udarbejdet af Simone, Camilla, Maika, Fie og Katrine


Tema 1: Den kroniske patients møde med sundhedsvæsenet.

Kort oprids af teori

Definition af sociologiske begreber

Her lærte vi om mikro-, meso- og makrosociologi. Derudover blev vi introduceret til begreberne aktør og struktur. Vi var også omkring det sociologiske aspekt omkring Kleinmans Sickness, Illness og Disease.


Kronisk sygdom - diabetes

I patofysiologi dykkede vi ned i hvad en kronisk sygdom er, og vi gik i dybden med vores patients kroniske sygdom, diabetes. Vi blev også introduceret til forløbsprogrammer, som skal medvirke til et sammenhængende patientforløb, til at opdage og forebygge komplikationer, og til at styrke patientens egenomsorg.


Folkesundhed

Som en del af vores arbejde med folkesundhed lavede vi en øvelse, hvor vi skulle definere sundhed og sygdom ved hjælp af billeder. Vi endte med at vælge ét billede som symbol på begge dele, da vi synes det er svært at skille begreber helt ad, og da billedet vi valgte kunne symboliserer begge dele.


MTV - medicinsk teknologivurdering

I organisation og ledelse blev vi introduceret til Medicinsk Teknologivurdering, som er en overordnet systematisk vurdering af de forudsætninger samt konsekvenser, der kan forekomme ved at anvende medicinsk teknologi i sundhedsvæsenet. Vi fandt en MTV som var relevant for vores case, og arbejdede med den.


Etik

I sygepleje arbejdede vi med de sygeplejeetiske retningslinjer, og hvordan vi som sygeplejersker kan bruge dem i vores daglige arbejde. Her inddrog vi egne oplevelser fra praktikken, og diskuterede dem. Derudover diskuterede vi etiske udfordringer i vores case, herunder autonomi og paternalisme.


Faktorer for ulighed i helbred

Ud fra de 12 determinanter der påvirker hvordan en sygdom udvikler sig socialt, valgte vi nogen, og satte dem i forbindelse med vores case.


Sundhedsinformatik

Vi blev præsenteret for emnet og om hvordan sundhedsinformatik ikke kun drejer sig om teknologi, men også omfatter teoretisk viden og observationer fra klinisk praksis. Der er også økonomiske og politiske aspekter i det, ligesom der er forskel på om man er indfødt eller immigrant i teknologiens verden. Vi talte om begrebet pervasive healthcare, som ofte anvendes i forbindelse med telemedicin.


Kari Martinsen - omsorg

Vi blev præsenteret for Kari Martinsens treenighed for omsorg; det relationelle aspekt, det moralske aspekt og det praktiske aspekt. Derudover arbejdede vi med livsytring, det faglige skøn, og forskel på etik og moral.


Supplerende indlæg om Kari Martinsen

Efter råd fra Anne til vejledning arbejdede vi videre med svag paternalisme og at se med det dobbelte øje. Begge begreber brugte vi til at belyse vores case.


Teori og case

Da vores patient er meget selvstændig, har begreber som paternalisme og autonomi fyldt meget i vores diskussioner. I tråd med det, har vi snakket meget om etik, særligt i forhold til paternalisme og sundhed, blandt andet da vores patient ryger, og der i det, ligger nogle sygeplejemæssige udfordringer. I forhold til forebyggelse af senkomplikationer snakkede vi meget om anvendeligheden af forløbsprogrammer, som vores patient kunne drage stor nytte af. Vi fandt ud af, at han faktisk var omfattet af de første forløbsprogrammer til diabetes, men alligevel er han endt med en dysreguleret diabetes og deraf livstruende senkomplikationer.


Refleksioner

Vi synes vi har lært en masse nyt, og det har været spændende at blive introduceret til nye fag som sociologi, sundhedsinformatik og organisation og ledelse. Vi har dog haft svært ved at finde en rød tråd i temaet på tværs af fag, og det stod ikke klart for os, hvornår tema 1 sluttede og tema 2 startede. Her kunne det have været rart med en opsamling efter hver afsluttede tema og en intro til det nye tema, som vi har oplevet det på tidligere moduler.

Nogle af vores oplæg på klassen har haft en karakter, der har gjort det svært at anvende teorien på casen, ligesom der ikke har været lagt op til opgaver, som vi kunne lægge op på bloggen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar