torsdag den 11. februar 2016

Kronisk sygdom - Diabetes mellitus type 1

Definition af diabetes mellitus type 1
Diabetes mellitus type 1 er en kronisk sygdom. Her er kroppen ikke i stand til selv at producere insulin, derfor må insulinen tilføres til kroppen ved hjælp af insulinindsprøjtninger.
Type 1 diabetes er en autoimmun sygdom, hvor kroppens immunsystem angriber sine egne raske celler, de såkaldte insulinproducerende beta-celler, som befinder sig i bugspytkirtlen. Derfor er kroppen ikke i stand til at producere insulinen.

Man har endnu ikke fundet ud af hvorfor man får type 1 diabetes, og man kan derfor hverken forebygge eller helbrede sygdommen.

Arveligheden siges at være ca. 2-5%, og rammer oftest børn eller yngre voksne, men ældre kan også risikere at få type 1 diabetes.

Symptomerne på diabetes type 1 viser sig bl.a. ved:
·       Øget tørst
·       Hyppig vandladning
·       Kløe
·       Infektion i hud og slimhinder
·       Hovedpine
·       Kvalme
·       Opkast
·       Mavesmerter
·       Bevidstløshed
·       Træthed
·       Forringelse af den almene helbredstilstand


Disse symptomer kan udvikle sig hurtigt, nærmest fra dag til dag, og føles ofte som en influenzalignende tilstand.

Hvis diabetes ikke bliver opdaget, diagnosticeret og behandlet kan symptomerne udvikle sig til opkastning, mavesmerter, væsketab og evt. bevidsthedstab pga. syreophobning i blodet (ketoacidose).

Ved diagnosticering får man taget en blodprøve, hvor patienten faster, som viser glucoseindholdet i blodet, hvis sukkerindholdet er 7,0 mmol eller derover vil man lide af diabetes.

Under 6,0 mmol udelukker man diabetes, og mellem 6,0 og 7,0 kan man hverken be- eller afkræfte diagnosen, hvorfor der udføres derfor en glukosebelastningstest.

Behandlingen af diabetes består af insulinindsprøjtninger, samt at overholde en sund kost, uden for meget sukker, således man kan bibeholde et nogenlunde lavt og stabilt blodsukker, som gerne skal ligge mellem 4 og 8 mmol. Man kan også dyrke motion, da øget muskelarbejde øger insulinfølsomheden.

Forløbsprogram til diabetes type 1 (kort fortalt)
  • Diagnose stilles, sværhedsgrad bestemmes, screenes for komplikationer. pt følges regelmæssigt.
  • På diagnosetidspunktet planlægges patientuddannelsesprogram --> viden og færdigheder til at håndtere sygdom/træffe bevidste valg mm. (udd. inden for ernæring, fysisk aktivitet, overvægt, rygning/alkohol, regulering af diabetes osv).
  • Der foretages en vurdering af behov for henvisning til andre sundhedsfaglige ydelser som fx øjenlæge, individuel diætbehandling, støtte til livsstilsændring og egenomsorg, fysisk træning og fodterapi.
  • Patienten overgår til regelmæssig opfølgning baseret på aftalte besøg og års konsultationen 1-4 gange årligt, evt. inddragelse af pårørende.
  • Ved kontrol kontrolleres (evt ændringer): risikofaktorer, BS-måling, generel oplevelse af hverdagen/psykosociale aspekter, kost-motion-rygning, evt justering af medicinsk behandling, evt. yderligere udd., individuel risikovurdering og fastsætte nye behandlingsmål.
  • Mulighed for at intensivere behandlings-/undervisningsindsats efter kontrol ved behov.
  • Forløbsplanen skal indeholde beskrivelse af metoder til at styrke patienternes egenomsorg, samt patientens nuværende evne til at yde egenomsorg.



Link til fuld beskrivelse på sundhedsstyrrelsen.dk:
https://sundhedsstyrelsen.dk/~/media/5C35B9DEA91B4E0A91458076F1994019.ashx

Relevante retningslinjer på e-dok:
·       Behandling af voksne med type 1, regional retningslinje
·       Præ- per- og postoperativ blodsukkermåling af diabetespatienter


Sygeplejerskens opgaver

Som sygeplejerske hos patienter med diabetes er det vigtigt at holde øje med blodsukkeret og reagere på afvigelser. Derudover at tilbyde og vejlede om diabeteskost.

Hos vores patient, vil det være at støtte og vejlede ham i forhold til hans kost. Yderligere er det en vigtig opgave at råde ham til rygestop, da rygning udgør en risiko for at forværre hans situation betydeligt. 

Sygeplejerskens opgaver er også at varetage planlægning af evt. aftaler hos eks. fodspecialist, øjenlæge osv., samt at identificere patientens behov for disse særlige sundhedsfaglige ydelser.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar