tirsdag den 16. februar 2016

Folkesundhed

Udarbejdet af Simone, Maika, Katrine, Fie og Camilla.

Ud fra "Ønskekortene", som er et værktøj fra Sundhedsstyrelsen til at italesætte sundhed sammen med borgerne, skulle vi vælge et billede på sundhed og et på sygdom. Vi har valgt et billede af en mand med stor mave, som står med en vægt og et målebånd som symbol på både sundhed og sygdom.



Sundhed
“Sundhed er en selvstændig evne til at tilpasse sig og håndtere fysiske og mentale udfordringer” - Machteld Huber. Manden på billedet repræsenterer for os et individ, som løfter ansvaret for sin egen sundhed, ved at foretage nogle ændringer i sit liv.
Han kan fx være motiveret til vægttab og motion fordi han har fået konstateret diabetes 2, eller bare fordi han ønsker at leve sundere, og måske øge sin livskvalitet. Dette stemmer overens med WHO’s syn på, at sundhed også er et spørgsmål om trivsel, oplagthed, evnen til at være sammen med andre mennesker og evnen til at skabe indhold i tilværelsen. Livskvalitet er altså et vigtigt parameter i definitionen på sundhed.
Manden på billedet er på denne måde en aktør, som skal agere ud fra den struktur, der omgiver ham. Mandens store mave kunne godt indikere, at han er ramt af livsstilssygdom, eller er i risiko for at blive det, og dermed ikke har taget hensyn til KRAM faktorerne i sit liv indtil nu.
Grundlæggende determinanter for sundhed er ifølge WHO fred, uddannelse, bolig, mad, indkomst, et stabilt økosystem, mulighed for stabil levefod og social retfærdighed.

Sygdom
Det er særligt mandens store mave, som vi forbinder med usundhed og risiko for sygdom. Mandens store mave indikerer, at han er, eller er i risiko for, at blive ramt af livsstilssygdomme, som hører under de såkaldte folkesygdomme.

Vægt og målebånd kan være et udtryk for sickness-perspektivet: samfundet ser ham måske som værende syg og presser sundhedsfremmende tiltag ned over ham, mens han selv føler sig sund, og ikke har lyst til at motionere eller ændre kostvaner.
Yderligere kan omgivelserne påvirke ham til at ændre livsstil, hvis han fx lever i en “sund by”, hvor han gentagne gange bliver mindet om at gøre noget ved sin livsstil, er det igen samfundet lokalt der påvirker ham til at ændre sine levevaner. Det at han måske ikke selv føler sig syg, er et udtryk for illness-perspektivet, som tager udgangspunkt i patientens syn på eget helbred. Såfremt han får konstateret en sygdom, fx arteriosklerose eller diabetes, er der tale om disease-perspektivet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar